Унікальний музей лемків в Зиндранова закрили

lemky-2

Хто був у Зиндранова, справді поринув в атмосферу лемківського життя та побуту XVIII – XIX століть. Лемки на цих землях південно – східної Польщі жили віками, а заселили ці місця ще у середньовіччі.

lem3
Проте операція “Вісла” у 1947 році перекреслила вікову традицію: лемків вигнали з їх земель, а села та хати опустіли без господарів.

lem

Музей – скансен діяв, як німий пам’ятник тіням забутих предків. Ціле село Зиндранова стало музеєм.

lem2
Ті поодинокі нащадки лемків, які залишилися тут жити, приносили до музею родинні артефакти, фотографії, ікони, предмети побуту.. Таким чином берегли пам’ять про своє коріння, про своїх рідних.

lemky3

Зиндранова — лемківське село у Польщі, в гміні Дукля Кросненського повіту Підкарпатського воєводства, поблизу словацького кордону. Населення лише 140 людей.

lem1
Перша письмова згадка датується 1426 роком. Церква і руський піп згадуються в люстрації 1581 року. У 1700 р. помер парох Василь Барвінський, після чого 6 років у селі не було пароха. Метричні книги провадились від 1739 року. У 1815 року до парохії приєднано церкву в Барвінку.
zyndr
У 1897 р. стараннями пароха Корнилія Копистянського збудована нова церква, цей парох відбув ув’язнення в Талергофі та утримав своїм авторитетом парохіян від схизми в 1926—1929 рр.
lem6
У 1939 році в селі проживало 1000 мешканців (940 українців, 20 євреїв і 40 циган)..
zyndr1
Під час акції з виселення українців 26 лютого 1945 року група з 18 осіб влаштувала напад на уповноважених СРСР з евакуації. Нападники забрали зброю в референта Пивеня, а також побили польського представника Бойка.. Більшість жителів у 1945 р. виселено в Одеську область, а решта в 1947 році. під час Операції Вісла були ув’язнені в концтаборі Явожно або депортовані на понімецькі землі Польщі.

lemko4

З часом частині лемків дозволили повернутися. У 1962 р. комуністична влада задля будівництва нової церкви дозволила лемкам розібрати стару, але зразу ж заборонила будівництво. В 1985 р. збудована мурована церква св. Миколая — філіальна православної парафії Команьча.

zyndr2

У 1975—1998 роках село належало до Кросненського воєводства. У Зиндранова був створений музей – скансен лемківської культури. Тут зберігається неповторний автентичний одяг лемків, національні строї, предмети побуту, література, книги.

zyndr4
Музей утримувався з бюджету гміни, але цього року грошей забракло. Лемки просять фінансово допомогти музею, аби пам’ять про українські села з багатовіковою історією не залишилася в архівах..

lem5