Танцюючі фонтани Вроцлава

wroclaw

У місті Вроцлав треба мандрувати до головного парку, там знаходиться монументальний комплекс «Зала Століття».

Збудований в 30-х роках минулого століття величний пантеон та колонада «Тріумфу», навіть сьогодні справляє неабияке враження на відвідувачів. Щось з того бетонного комплексу переносить Вас у часи міжвоєнної Польщі, дехто цю монументалістику вважає соцреалістичною, але насправді, вона є типовою для архітектурних стилів часів періоду Третього Рейху. Навіть, особисто Гітлеру приписують побудову “Зали Століття”. Хоча, насправді, “Зала Століття” ніколи не мала жодного військового чи стратегічного значення, а завжди була спортивним комплексом, а також виставковим центром,- виставковим центром служить вона і сьогодні.

kolony1

Минаючи «Залу Століття», на території парку перед вами відкриваються панорами на знамениті «танцюючі фонтани». Мультимедійний фонтан Вроцлава є найбільшим у Польщі та в усій Східній Європі, адже басейн займає 1 гектар площі. Фонтан танцює під музику вночі і вдень, без перерви, поки не прийде зима. Взимку диво інженерної думки перетворюється на велику ковзанку.

Найкраще оглядати танцюючі фонтани ввечері, коли стемніє, адже тоді це світлове шоу води справді виглядає дуже ефектно. Проекція світла на воду з елементами фаєр – шоу роблять на відвідувачів незабутнє враження. Шоу триває 15 хвилин, а через годину його повторюють знову.

«Танцюючі фонтани» Вроцлава спроектовані так, що їх можна оглядати на великій території, і не потрібно заздалегідь приходити, щоб зайняти кращі місця. Коли настає вечір, під музику Баха, Бетховена, Моцарта, Шопена – вода вимальовує танцювальні “па”. Для цього в басейні встановлено 300 кранів різних розмірів,типів та форм, усі вони під тиском виштовхують зі себе воду на висоту понад 40 метрів. Вночі цю ідеальну музику води підсвітлюють 800 різнокольорових вогнів. Відкрили «танцюючі фонтани» Вроцлава лише в літі 2009 року, а сьогодні – це є одним з найвідвідуваніших туристичних місць Польщі.

Вікторія Вислоцька, фото автора