Бакота – українська Атландита

bakota_golovna

На території Національного природного парку «Подільські Товтри», знаходиться шматочок раю – Бакота. Бакота – село, Колодіївської сільської ради Кам’янець-Подільського району. Але цього села Ви не знайдете на карті України. Колишні його мешканці не можуть повернутися, поблукати між порожніми хатами, подивитися на закинуті садки. Бо там, де колись була Бакота, сьогодні тече Дністер.

Бакота – це затоплене село в Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області. Місцевість, де колись жили близько двох тисяч людей, нині вражає чарівними краєвидами, загадковими знахідками та унікальним скельним монастирем. А ще саме тут Ви маєте можливість помилуватися Дністровським водосховищем та скуштувати цілющої води із місцевого джерела.

bakota1

Колись у 13 столітті Бакота була найважливішим політично-адміністративним центром Дністровського Пониззя. Тоді село займало близько 10 гектарів і проживало у ньому більше двох тисяч людей. Але у 1981 році в ході будівництва Дністровської ГЕС від села залишилися лише літописні згадки, скельний монастир і неповторні краєвиди – саме те, що нині приваблює до цієї місцевості мандрівників та туристів.

У перекладі слово «бакота» означає «бажане місце». Зрештою, кожен, хто сюди потрапляє, може у цьому переконатися.

Село оточено скелями, які захищають береги затоки від вітру. Сонця і літа в Бакоті завжди більше, ніж у будь-якому іншому місці Західної України, тому тутешні мешканці досить часто називають її лагідно “Наше море”.

Особливої уваги заслуговує висока кам’яна скеля на березі Дністра – “Курник”, про яку місцеві жителі говорили з особливою повагою, бо за їхніми словами, описана вона в поемі О.С. Пушкіна “Руслан і Людмила”. Урочище Курник у Бакоті завжди порівнювалось із місцем, що мало неабияку природну силу і берегло в собі чимало незвіданих таємниць.

bakota2

Також у Бакоті казковому місці є три джерела, які в народі вважають цілющими: Північне, Південне і Найпівденніше. Як говорять місцеві жителі, останнє – лікує хвороби очей.

Слід відразу зазначити та повідомити Вам, що тут немає ніякої інфраструктури. Найближчий магазин за два кілометри. Є торговельний намет, де можна купити пиво, рибу, вафлі, каву, горішки, печиво і все в такому ж дусі. Тому, якщо зберетеся в Бакотську затоку, не забудьте аптечку, засіб від комарів, теплі пледи для вечора.

Перше, що приваблює у Бакоті – це пейзажі: вузькі стежинки, миловидне водосховище, круті схили і чиста джерельна вода. Окрім того, тут знаходиться унікальний скельний монастир та незвичайна церква.

За легендою, Бакотський Свято-Михайлівський скельно-печерний монастир заклав преподобний Антоній, який заснував Антонієві печери в Чернігові та Києво-Печерську Лавру. Щоправда, до наших днів із усіх келій та усипальниць збереглися лише кілька печер, у одній із яких розташована стара церква. У релігійні свята тут і в наш час проводять богослужіння, на які приходять мешканці з усіх околиць. А недалеко від цієї печери на південній стіні монастиря можна знайти давній напис «Благослови Христос, Григорія ігумена, що дав силу святому Михаїлу». Дослідники датують ці рядки 11 століттям.

bakota_monastir

Дивіться також цікаве відео на нашому каналі: Цвітіння сакур та весна в Ужгороді

Найцікавіше та пізнавальніше потрапити до цього місця, так: треба спершу доїхати автобусом або таксі до села Грушки. А далі – пішки йти близько п’ять кілометрів. Минувши село Грушки, слід звернути направо і дістатися до вказівника – «табір направо, монастир наліво». Якщо часу у Вас вдосталь, можна безперешкодно вирушати до табору, де Ви зможете перепочити, скупатися і, набравшись сил, вирушати до монастиря. В іншому випадку одразу звертайте наліво і Ви обов’язково дістанетеся пункту призначення.

Завітайте в село Бакота, відвідайте старовинний монастир та торкніться справжньої історії.

Слід зазначити, що дорога від Кам’янця-Подільського займає 50 км. Сюди варто приїхати вранці, накупатися, попірнати, посмажити рибку або шашличок і повернутися в готель. Але якщо Ви проти проживання в дуже комфортних умовах, тоді можна орендувати тут трейлер та провести дозвілля на природі.

bakota3

У цьому унікальному природному заповіднику Ви знайдете лише чисті береги, хорошу теплу воду, дерев’яний пірс і пару човнів та катамаранів для ліричних вечірніх прогулянок на воді.

Якщо ж Ви налаштували себе на проживання в трейлері, то тоді їжу беріть із собою. Тут ніхто не розбудить Вас по будильнику на ранній сніданок із видом на озеро. Але дивовижним чином усе, що приготовано біля води, стає вдвічі смачнішим. Тут ловиться лящ, судак, окунь.

Що стосується розваг, то Ви зможете купатися, відправитися в заплив на човнах і катамаранах, надувних качечках і матрацах. Риболовля позначена окремим рядком – вона тут є завжди!

Тут чисто настільки, наскільки може бути чисто у тимчасовому поселенні біля води. Тому, не кидайте папірця і буде завжди чисто.

Щоденно сюди, аби пізнати неперевершену історію Бакоти та монастиря, помилуватись краєвидами та напитись цілющої води із монастирських джерел, приїздять сотні відвідувачів з усіх куточків України та світу, творячи нову історію колишньої столиці Пониззя.

bakota4

Бакотська затока – одне з реально існуючих українських див. Тут можна зустріти щирих людей, які тебе погодують, знайти патріотичну табличку у безлюдному місці на Білій горі, сфотографувати один із найрозкішніших заходів сонця у країні. Отож, подорожуйте і захоплюйтесь неймовірними українськими пейзажами.

Читайте також – Відпочинок на Бакоті: намети, пляжі, кораблі