“Українське Нессі” на Волині – мандрівка до озера Сомин

ozero_somin_volin

На світі існує безліч загадкових місць. І територія України не виключення. Таємничі замки, паранормальні зони, загадкові водойми та ріки… Говорять, що одне з найбільш моторошних місць України – на Волині. Подейкують, тут живе чудовисько.

На Волині є звичайнісіньке село Сомин Турійського району. І саме його жителі бояться купатися в озері, яке розташоване неподалік. Місцеві кажуть, у його глибинах плаває довготіле чудовисько з головою змії і крокодилячим тулубом. Інша легенда говорить, що в Соминському озері живе велетенський древній сом. Ще одна версія стверджує: у водоймі водиться доісторична акула. Цікаво? Тоді, давайте поговоримо і дізнаємося, що з цього правда.

Озеро Сомин є карстового походження. Глибина озера Сомин подекуди сягає 56 м. У ньому є карстові підводні печери, які називають бездонними. Вважають, що саме в тих порожнинах живе чудовисько. Також карстові озера з’єднані між собою підземними ходами і ріками, тому не виключено, що тими підземними ходами мігрує соминський загадковий житель.

ozero_somin4

Учені припускають, що в Сомині живе доісторична прісноводна акула. Вона ніби пережила льодовиковий період. Здогадки ці цілком логічні: раніше на місці Поліської низовини було прісноводне море, яке згодом висохло. Соминське озеро та ще багато водойм Волині і Полісся, є його залишками. Також на користь цієї версії свідчать археологічні знахідки, запевняє радник Інституту археології НАН України Валентин Волонтай. Волинські селяни часто викопують на городах закам’янілі зуби і кістки древніх риб. А в селі Дуліби Турійського району знайшли майже цілий скелет доісторичної прісноводної акули.

Вперше про загадкову істоту в Сомині засвідчив староста сусіднього села Луків наприкінці ХІХ століття. Він писав до Варшави листа про те, що соминці (місцеві жителі) не хочуть платити податків з риболовлі. Пояснювали вони це тим, що у воді живе величезний змій, який пожирає рибу, а іноді навіть нападає на худобу і людей. Жителі села вважають водойму нехорошим місцем, бо тут не співають пташки, погано ловиться риба, та й купатися моторошно. Поляки, листа староста, не залишили без уваги та навіть хотіли відрядити спеціальну експедицію до Соминського озера, однак завадила розслідуванню Перша світова війна.

somin2

Друга спроба, щоб вистежити чудовисько, була здійснена за німецької окупації. 1942 року до Сомина приїхали з десяток військових вантажівок із солдатами. Вони оточили озеро, повитягували з машин човни і водолазне спорядження, а місцеві поліцаї два дні не випускали селян із хат. Але від експедиції на березі залишилися довгі сіті, скручені з металевого дроту і жодної інформації та даних, які б могли стосуватися чудовиська.

Востаннє чудовисько помітили понад 30 років тому. Воно напало на п’яного конюха Степана, який приліг відпочити на березі. Ближче до вечора з води вилізла істота, схожа на крокодила. Від загибелі чоловіка врятували грибники, які вчасно вийшли з лісу. Вони почали кричати і сполохали тварюку.

Дивіться також цікаве відео на нашому каналі: Цвітіння сакур та весна в Ужгороді

Дослідник соминського озера, Валентин Люпа, припускає, що чудовисько – це величезний сом, адже вони можуть вилазити на берег на великих міцних плавниках, а їх довжина може бути більшою ніж 2 метри. Тутешній рибак Олексій піймав в озері величезного сома, майже 2 метри завдовжки та вагою більше 90 кілограмів.

ozero_somin3

Але не тількі українці зацікавилися чудовиськом. У 2012 на Волинь приїжджав відомий режисер і рибалка Джеремі Вейд. Сюжет про озеро Сомин увійшов у один із його сезонів «Річкових монстрів». Ведучий Джеремі Вейд знімає сюжети по всьому світу, шукаючи докази існування невідомих раніше морських і річкових потвор. Щоб з’ясувати, чи дійсно всі ці істоти такі небезпечні, як кажуть про них легенди, британець затіває екстремальну риболовлю на берегах знаменитих озер і річок. Для зйомок в Україні він вибрав волинське озеро. Щоправда, нічого на Сомині знаменитий рибалка надприродного так і не піймав.

Місцеві жителі розповідають історії про загадкове чудовисько. Одного разу чоловік Петро повів напувати волів до озера. Завів подалі у воду, а сам стояв на березі — мух відганяв. Раптом із озера вистрибнув величезний звір, схопив чоловіка за ногу і потягнув на глибину. Той почав кричати і відбиватися. Перелякані воли кинулися на берег. Чоловік устиг схопитися за роги худоби, так і вибрався на берег. Чудовисько залишило по собі слід. Тому, після зустрічі з ним дядько Петро всім показував шрами на нозі

Про іншого чоловіка розповідають, що той пішов купатися на озеро і втрапив у лапи звіра. Видерся живим, але за тиждень помер. А перед смертю розказував, що то була велика ящірка. Однієї та точної версії, як виглядає чудовисько немає. Як-то кажуть: “У страху очі великі”.

ozero_somin_volin1

Тож, як Ви вже зрозуміли, чудовисько бачили давно. Але, якщо Ви зацікавилися, тоді плануйте поїздку на Волинь до озера Сомин. Можливо, саме Вам вдасться побачити «українське Нессі», про яке говорять вже давно і, можливо, недаремно (про, що свідчать факти). Якщо ж ні, – то навколишні пейзажі і риболовля змусять Вас забути про все, та просто насолоджуватися незабутнім відпочинком.